RSS

BAYI ANDA DARI MINGGU KE MINGGU


Kandungan Minggu ke 1
Pada minggu ini, ia menjadi “period” yang terakhir sebelum kehamilan. Pendarahan akan berlaku dan hormon di dalam badan akan mempersiapkan sel telur untuk dilepaskan (ovulasi).
Kandungan Minggu ke 2
Uterus (dinding rahim) menebal dan mempersiapkan untuk tahap ovulasi.


Kandungan Minggu ke 3
Merupakan masa ovulasi (pelepasan telur). Kehamilan berlaku pada saat ini. Pembuahan terjadi pada saat sperma dari pasangan anda bertemu dengan sel telur anda di tiub fallopio. Pembuahan memerlukan waktu 4 hari, setelah telur dibuahi. Ia dinamakan zigot.


Kandungan Minggu ke 4
Zigot akan berada di dalam rahim anda. Dengan berakhirnya minggu ini, anda tidak akan mengalami “period” dan menjadi tanda awal bahawa anda berkemungkinan mengandung. Ada juga di kalangan wanita yang akan mengalami sedikit pendarahan. Ini disebabkan oleh implantasi zigot ke dinding rahim.
Kandungan Minggu ke 5
Ukuran bayi anda sekarang sekitar sebuah biji epal dan pada minggu ini disebut sebagai embrio. Bayi anda sudah mempunyai detak jantung sendiri, plasenta dan tali pusat sudah berkerja sepenuhnya pada minggu ini. Vesikel-vesikel otak primer mulai terbentuk, system saraf mulai berkembang.


Kandungan Minggu ke 6
Embrio kelihatan seperti berudu. Pada minggu ini kepala, ekor, tangan dan anggota badan masih seperti tunas. Selain itu, pembentukan awal hati, pankreas, paru-paru, kelenjar tiroid dan jantung turut berlaku.


Kandungan Minggu ke 7
Jantung sudah terbentuk dengan lengkap. Buat pertama kalinya, saraf dan otot bekerja secara serentak. Bayi kini mempunyai refleks dan bergerak spontan(tetapi anda belum dapat merasakannya). Di akhir minggu ini otak akan terbentuk lengkap.
Kandungan Minggu ke 8
Embrio sekarang berukuran panjang sekitar 25-30 mm. Lengan dan kaki sudah terbahagi menjadi komponen paha, kaki, tangan, lengan, bahu. Organ pembiakan mula terbentuk. Begitu juga dengan tulang. Telinga luar sudah terbentuk sempurna, mata membentuk pigmen. Di dalam otak, jaringan saraf berhubungan dengan pusat deria bau di otak. Jantung sudah mengepam dengan kuat dan teratur.


Kandungan Minggu ke 9
Pergerakan pertama fetus dapat dikenalpasti dengan USG. Pada minggu ini perut dan rongga dada sudah terpisah dan otot mata dan bibir atas terbentuk.


Kandungan Minggu ke 10
Diafragma sudah memisahkan jantung dan paru-paru dari perut. Otot leher terbentuk. Otak berkembang cepat dalam bulan terakhir ini sehingga keadaan kepala lebih besar daripada tubuh.
Kandungan Minggu ke 11
Organ seks luar sudah terbentuk, juga folikel-folikel rambut dan gigi. Bayi sudah dapat menelan cairan amnion dan mengeluarkan kembali(kencing).


Kandungan Minggu ke 12
Ukuran fetus anda sekarang sekitar 8 cm. Semua organ vital bayi sudah terbentuk. Dengan signal dari otak, otot akan bertindak balas dan bayi sudah dapat menendang.
Di akhir minggu ke 12 ini, organ-organ tubuh bayi sudah terbentuk. Rasa mual dan lelah pada anda sudah hilang. Perkembangan selanjutnya anda akan melihat pertumbuhan bayi (dan juga anda) bertumbuh lebih besar.
Memasuki minggu ke 13 ini, dunia luar akan mulai menyedari  anda sedang mengandung, karana perut anda sudah mula kelihatan. Rasa mual mula menghilang pada akhir minggu ke 12, bayi anda akan terus berkembang, begitu juga anda.


Kandungan Minggu ke 13
Panjang bayi sekitar 7.5 cm dengan trakea, paru-paru, perut, hati, pankreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini jari tangan, telapak kaki, mula kelihatan.


Kandungan Minggu ke 14
Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibezakan antara laki dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir 2x lebih cepat dari anda) dan anda dapat dengar ketika scan. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin masih belum dapat merasakannya.


Kandungan Minggu ke 15
Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda. Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan kening. Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.


Kandungan Minggu ke 16
Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Mulai menghisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan dan  kencing. Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda, bayi akan mengerakkan tangan atau matanya.


Kandungan Minggu ke 17:
Masih banyak ruang dalam rahim anda. Bayi akan bergerak merasakan sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang. Bayi kelihatan merah sebab pembuluh darah masih jelas.


Kandungan Minggu ke 18
Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda, bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras. Otot bayi sudah dapat bergerak balas dan rileks, bayi sudah dapat menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama kali.


Kandungan Minggu ke 19
Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai merasakan gerakannya minggu ini.


Kandungan Minggu ke 20
Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum dapat merasakan gerakannya, anda pasti akan merasakan gerakannya sekarang. Anda mungkin salah anggap bahawa gerakannya pertama kali sebagai angin, karana terasa seperti letupan gelembung-gelumbung di dalam. Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.


Kandungan Minggu ke 21
Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karana bayi makin aktif.


Kandungan Minggu ke 22
Bayi anda sedar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan penyakit dan jangkitan.


Kandungan Minggu ke 23
Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhya . Ketika ini bayi akan kelihatan serupa dengan keadaannya ketika lahir nanti. Cuma agak kurus ketika ini. Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan stestoskop. (letakkan stestoskop diperut anda). Pertumbuhan otak sangat cepat.


Kandungan Minggu ke 24
Pendengaran bayi sudah terbentuk dengan sempurna. Bayi akan bergerak dengan suara muzik dari luar. Bayi membentuk pola ketika tidur dan  bangun.


Kandungan Minggu ke 25
Bayi mulai berlatih bernafas dengan menyhirup dan menghembuskan cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi tersedak dan anda akan dapat merasakannya juga.


Kandungan Minggu ke 26
Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu mengawal suhu tubuhnya ketika lahir. Wajah dan tubuhnya secara umum akan terlihat sama seperti lahir nanti. Panjang sekitar 28-32 cm dengan berat sekitar 680 gram.


Kandungan Minggu ke 27
Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.


Kandungan Minggu ke 28
Untuk bayi lelaki, testis akan turun ke kantung skrotum. Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.
Memasuki trimester teakhir ini anda akan mula berjumpa doktor anda 2 minggu sekali, sibuk mencari nama unutk si kecil, dan kurang waktu tidur kerana perut yang makin membesar.


Kandungan Minggu ke 29
Posisi bayi saat ini mempersiapkan diri seperti posisi lahir dengan kepala kearah bawah. Jaringan lemak terus terbentuk.


Kandungan Minggu ke 30
Bayi anda mengisi hampir seluruh ruang di rahim anda. Ketika bayi menendang, anda dapat melihat kaki atau tangannya bergerak dibawah kulit perut anda. Otak berkembang sangat cepat.


Kandungan Minggu ke 31
Bayi makin bertumbuh besar, maka ruangan rahim menjadi lebih sedikit, bayi akan kurang bergerak. Bayi kemungkinan dalam posisi melengkungkan badan dengan lengan dilipat, dagu di dadanya dan tangan dan kaki saling bersilang.


Kandungan Minggu ke 32
Bayi berada dalam posisi kepala dibawah sampai lahir. Bayi akan tetap menendang, purata gerakan sehari meningkat 375 per hari, tapi anda tidak akan rasa kesemua gerakan ini. 10 gerakan sehari sudah normal.


Kandungan Minggu ke 33
Anda akan makin merasakan geraknya karena bayi mengisi hampir seluruh ruang rahim. Gerakan akan menjadi aktif suatu waktu yang membuat anda tak nyaman, terutama ketika kakinya dibawah tulang rusuk anda. Bayi mempunyai seluruh rambutnya pada minggu ini.


Kandungan Minggu ke 34
Pertumbuhan terutama pada otak dalam minggu ini. Semua sistem tubuh sudah terbentuk sempurna, walaupun paru-paru masih tetap belum matang. Bayi memberi respond terhadap suara yang biasa didengar.


KandunganMinggu ke 35
Lemak bawah kulitnya makin bertambah. Kepala bayi sudah mulai memasuki pinggul anda


Kandungan Minggu ke 36
Mulai dari minggu ini bayi sudah mempunyai ukuran dan kematangan yang siap untuk lahir. Jika bayi lahir pada minggu ini bayi lahir prematang tetapi bayi akan berada dalam keadaan yang baik. Pada bulan terakhir kehamilan ini bayi akan mendapat antibodi dari ibunya, seperti campak. Lemak akan terus bertambah dibawah kulit bayi setiap hari.


Kandungan Minggu ke 37
Bayi akan terus berlatih untuk mengerakkan paru-parunya kerana bayi akan bernafas setelah dilahirkan. Jika posisi kepala bayi dibawah maka kemungkinan kepala sudah memasuki pinggul ibu pada minggu ini.


Kandungan Minggu ke 38
Tidakan refleks bayi sudah terkoordinasi (tersusun). Bayi sudah dapat kelipkan mata, mengerakkan kepala, memegang, dan bagi respond suara, sentuhan, dan cahaya. Bayi sudah dapat membezakan antara terang dan gelap.


Kandungan Minggu ke 39-40:
Bayi bersedia untuk lahir. Bayi kelihatan cukup berisi sekarang, dengan lemak yang terbentuk dibawah kulitnya, akan mampu mengatur suhu tubuhnya saat lahir. Kulit bayi halus dan lembut. Berat bayi sekitar 2.7kg-3.2kg dengan panjang sekitar 50 cm.

0 comments:

Post a Comment